Dagelijks geopend van 08.00-21.00 uur.

Lammertijd

De geiten worden regelmatig gedekt. Zo kunnen zij weer lammeren en blijft de melkproductie op gang.
Na de eerste keer lammeren, begint een geit melk te geven. Het dier is dan ongeveer een jaar oud en krijgt meestal twee lammetjes. De draagtijd bij geiten is ongeveer 5 maanden, 150 dagen om precies te zijn. De lammeren van geiten worden het eerst gedekt als ze ongeveer 7 maanden (35-40 kilo) zijn. Het dekken gebeurt dan door geselecteerde bokken op natuurlijke wijze.


Wist je dat de meeste lammetjes overdag geboren worden?
De geit is een prooidier. Ze lammeren meestal overdag, zodat ze hun vijand goed kunnen zien aankomen.


Geitlammeren
Wij proberen van de beste melkgeiten ieder jaar 100 lammetjes aan te houden. De overige vrouwelijke lammetjes worden, wegens ruimtegebrek op ons bedrijf, verkocht en opgefokt door een andere geitenboer, waarna zij weer doorverkocht worden aan andere geitenboeren ter vervanging of uitbreiding van hun veestapel of aan startende geitenboeren. In de toekomst willen wij deze lammeren zelf gaan opfokken tot volwassen dieren en laten dekken om aan nieuwe melkproducerende dieren te komen. Op die manier kunnen wij langzaam groeien naar ons doel: 800 melkgeiten. Het liefst kopen wij vanaf heden geen nieuwe dieren meer aan, omdat wij op dit moment een ziektevrij bedrijf hebben en hiermee het risico op insleep van dierziekten willen verkleinen.

Boklammeren
De lammetjes van het mannelijk geslacht (bokjes), welke niet worden ingezet voor de fokkerij, gaan naar speciale bedrijven om opgefokt te worden voor de vleesproductie (bokkenmesterijen).

Graag vragen wij jullie aandacht voor dit ‘bokkenvlees’. Rijk van smaak en geschikt voor verschillende soorten gerechten. Wij zijn aangesloten bij Bio Goat Meat. Deze coöperatie is een samenwerking van 30 biologische geitenhouders. Wij vermarkten gezamenlijk het biologische bokkenvlees van de aangesloten biologische geitenhouders onder het merk “de Bokkenbunker”. Als wij voldoende afzet voor het vlees van deze boklammeren kunnen, zal dit bijdragen aan duurzame geitenhouderij. Wij kunnen de lammeren dan langer op ons eigen bedrijf houden. Lees hiervoor ook ons artikel in Nieuwsblad de Kaap.

Alle lammetjes krijgen van ons minimaal 3x biest (moedermelk). In de biest zitten belangrijke afweerstoffen, zodat wij de lammeren een goede start meegeven. Na de biest leren wij de lammeren één voor één drinken aan de melkautomaat. De lammeren blijven bij ons totdat zij dit goed en zelfstandig kunnen.

×

Hoi!

Waar kan ik je mee helpen?

Groetjes,
Lisette

×