Ongeveer 10% van de Nederlandse geitenmelk wordt biologisch geproduceerd. Daar heeft Europa regels voor opgesteld. Onze geiten worden 2x daags gemolken in een speciaal gedeelte van de stal, de melkstal. De geiten worden zij aan zij gemolken. Op grotere bedrijven wordt meestal gewerkt met een zogenaamde carrouselmelkstal. Dit is een soort draaimolen, waarin melkgeiten in een kring staan.
De melk wordt vanuit de melkstal meteen naar een melkkoeltank getransporteerd. In deze tank wordt de melk opgeslagen en gekoeld tot 4 graden Celcius. Om de paar dagen wordt de melk opgehaald met een speciale RMO (Rijdende Melk Ontvangst) wagen. Van geitenmelk zijn o.a. onderstaande eindproducten te maken:
- Kwark
- Yoghurt
- Boter
- Babypoeder
- Kaas
Controle
Van alle geleverde melk worden monsters genomen welke in een gespecialiseerd laboratorium worden onderzocht. De hoeveelheid melk en het vet- en eiwitgehalte wordt daar vastgelegd. Ook wordt de melk tijdens de lammerperiode 2x per maand gemonsterd op Q-koorts. Na de lammerperiode is dit eens per maand, omdat dat het risico op Q-koorts dan kleiner is.
De prijs die de geitenhouder voor de melk krijgt, hangt af van de geleverde kilogrammen melk en de gehaltes (vet en eiwit). Kortom heeft de kwaliteit van de melk invloed op de uitbetaalde melkprijs. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de melkprijs
Duurmelken
Een bekende term binnen de geitenhouderij is ‘duurmelken’. Duurmelken wil zeggen dat een geit langere tijd achter elkaar wordt gemolken, zonder dat zij een lam krijgt.
Dit ‘duurmelken’ komt steeds meer voor in de melkgeitensector, en is beter voor de gezondheid van de geit. Als een melkgeit goed verzorgd en gevoed wordt, geeft het dier ongeveer 950-1000 kilogram per jaar, dit is omgerekend 2,7 kilogram per dag, wat gelijkstaat aan ongeveer 2,6 liter per dag. Ter vergelijking: een melkkoe geeft per jaar bijna 8000 kilogram melk.