Dagelijks geopend van 08.00-21.00 uur.

Wat gebeurt er met onze geitenmelk?

“In geitenmelk zit veel minder vet en eiwit dan in koemelk, en de verdeling van het vet over de melk is wat fijner. Het verschil in vetzuursamenstelling zorgt voor de karakteristieke smaak van geitenmelk en geitenmelkproducten.”

Wij leveren het grootse deel van onze biologische geitenmelk aan de Organic Goatmilk Coöperatie.

Organic Goatmilk Coöperatie levert biologische melk aan 15 à 20 zuivelverwerkers in vier landen: België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. De meeste bedrijven worden wekelijks bediend. Deze verwerkers maken van onze melk lekkere en gezonde voedingsproducten: vooral zachte en halfharde kaas, yoghurt en melkpoeder voor babyvoeding. Met onze klanten gaan wij een duurzaam partnerschap aan voor meerdere jaren, gebaseerd op vertrouwen, transparantie, kwaliteit en efficiëntie.

Daarnaast gebruiken wij een deel van onze eigen melk om te verwerken tot Biologische Geitenkaas, welke op bestelling wekelijks bij ons is af te nemen. Hiervoor zijn wij een samenwerking aangegaan met Kaasmakerij Huig van de Graaf uit Doorn. Onze melk en het eindproduct blijven zelf binnen de gemeentegrenzen. Hoe cool is dat?

Onze dieren in de weide – Omslagfoto OGC

Eigenschappen van geitenmelk
In geitenmelk zit minder vet en eiwit dan in koemelk. Tevens is de verdeling van het vet over de melk wat fijner.

Het verschil in vetzuursamenstelling zorgt voor de karakteristieke smaak van geitenmelk en geitenmelkproducten.
Naast het verschil in verdeling van vet, verschilt ook de samenstelling van het eiwit ten opzichte van koemelk. Die samenstelling zorgt ervoor dat mensen die allergisch zijn voor koemelk, soms wel geitenmelk kunnen verdragen. Met de nadruk op soms, want er bestaat ook een allergie voor geitenmelk, of een allergie voor beide soorten melk. Maar over het algemeen gezien is geitenmelk voor de meeste mensen makkelijker verteerbaar dan koemelk.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat geitenmelk:

  • Hypoallergene eigenschappen heeft;
  • Minder lactose bevat dan koemelk;
  • Vetzuren niet worden opgeslagen als lichaamsvet;
  • Het totale cholesterolniveau verlaagd;
  • Rijk aan calcium en fosfor;

“Om al deze redenen kan geitenmelk worden beschouwd als natuurlijk functioneel voedingsmiddel.” vertelt Margarita Sanchez Compas. “Het is goed voor iedereen om regelmatig geitenmelk te drinken. Maar mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk, een hoog cholesterol, bloedarmoede of osteoporose hebber er echt veel baat bij.”

Bron: Universiteit van Granada

Download PDF document

 
×

Hoi!

Waar kan ik je mee helpen?

Groetjes,
Lisette

×