Dagelijks geopend van 08.00-21.00 uur.

Bokkenvlees

Geitenzuivel en geitenvlees zijn twee kanten van dezelfde medaille. Aan de ene kant wordt geitenkaas steeds populairder. Voor deze kaas is melk nodig en om melk te produceren worden lammetjes geboren. Nu is het zo dat simpelweg de helft van deze lammetjes een bokje (mannetje) is. En deze bokjes geven geen melk, dus worden gezien als restproduct. Zonde vinden wij, wij zien het geitenbokje ook als mooi product! Het merendeel van deze bokjes gaan op export naar Zuid-Europese landen en/of worden op jonge leeftijd geslacht. Dit kan anders!


Samen met andere biologische boeren is de coöperatie Bio Goat Meat opgericht om deze bokjes binnen Nederland te vermarkten, dus direct aan bijvoorbeeld restaurants of groothandels, maar ook direct aan de consument. Dit doen wij onder het merk ‘De Bokkenbunker’. 

Het item is terug te luisteren zijn via https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/uitzendingen.

Het persbericht over de oprichting van Bio Goat Meat is goed ontvangen. Niet alleen agrarische sites als Nieuwsgrazer en Boerderij berichten er over, maar ook foodsites als evmi en vleesplus. Het nieuws trok ook de aandacht van de NOS. “Afgelopen vrijdag gaf Marieke samen met de chefkok van De Proefzaak een interview voor NOS Radio 1 Journaal.”

Hoe ziet het leven van een bokje eruit op ons bedrijf?

De geitenbokjes worden, net als de geitenooitjes, direct bij de moeder weggehaald, omdat het ‘humaner’ is ze te scheiden voordat ze teveel aan elkaar gehecht raken en om kans op ziekteoverdracht te verkleinen. De bokjes krijgen de 1e 2 dagen verse geitenbiest (1e melk van de moeder) of kunstbiest, als de kwaliteit van de geitenbiest niet goed genoeg is. De biest bevat veel belangrijke stoffen, waardoor de weerstand van de lammetjes op weg wordt geholpen. De bokjes groeien op in een koppeltje van ongeveer 10 dieren. Samen zitten zij in een hok in de stal met andere lammetjes. De bokjes en de ooitjes zitten de eerste dagen door elkaar, waarom? Op 3 momenten van de dag worden de lammetjes aan de drinkautomaat gezet, totdat ze de weg naar de ‘speen’ zelf kunnen vinden. Daarna worden de bokjes van de ooitjes gescheiden en schuiven zij door naar het volgende hok, waar ze zelfstandig onbeperkt kunnen drinken aan de speen en kunnen leren knabbelen aan hooi.

Geïnteresseerd in de smaak van bokkenvlees?

In het voorjaar van 2024 zijn onze lammeren groot genoeg om geslacht te worden. Dit vlees komt weer op voorraad in de Geitenkeet, op basis van beschikbaarheid. Houdt onze socials vooral in de gaten!

 

 
×

Hoi!

Waar kan ik je mee helpen?

Groetjes,
Lisette

×